CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 1 August 2012

Berbaloi ke sikap ego...

asalamualaikum..


ello..manusia-manusia ego sekalian.....dh sahur?? (tanye sebab post entry kul 5.40 am) bertahun sudah aku tak update blog...disebabkan kekecewaan melampau buat triffle tak menjadi...huhu....korang pernah tak gaduh dengan member...pastu korang rase korang berada di jalan yang benar dan mindset korang berkate-kate "dier yang salah...bukan aku" ...selalunye girls yang mengalami simpton-simpton bergaduh dengan member aku rase maybe sebab tahap sensitiviti yang melampau....

aku bet korang selalu mesti ade jugak feeling camtu kan....tapi korang pernah tak slow talk dengan dorang and tanye macam mana kite treat dorang...kadang-kadang tanpe kite sedar kelakuan kite lagi teruk dari dorang....so..bagi aku amat amat amat amat penting untuk aku post mortem satu-satu konflik untuk tahu ape sebab musabab dan dalam mase yang same perbaiki diri....but..persoalannye....sape yang akan mule langkah untuk bersua muke..bertentang mate....berjabat mesra...(tetibe je kan) adakah anda??? atau pihak musuh????

kompem laaa pihak musuh!! kaaaannn....and..kompem laa pihak musuh nak korang mulekan dulu....so...kalau bukan korang atau pihak musuh yang mulekan sape yang akan mulekan...adakah aku?? (yang tak ade kene mengena) pihak ketiga ( aku nasihatkan kalau boleh tak payah laaa gunekan pihak ketiga) atau Dr.fadzilah kamsah (pakar motivasi)???? selalunya pihak musuh terdiri dari seseorang yang kite pernah rapat sebab kalau kite tak rapat sangat selalunye kite tak ambek kisah pon orang tu nak buat ape kan... so...berbaloi ke korang bergaduh dan buat tak tau disebabkan ego korang dan korang kehilangan seseorang yang rapat dengan korang????kekadang rase berbaloi je (depends on situation)....

aku baru ade kesedaran sivik sikit sehari dua ni....(maklum laaa bulan pose pulak tu kan) kalau korang notice...sebenarnye kite tak dapat ape pon dari sikap ego ni...malahan lost something pulak tu....kite hilang relationship yang terlibat dalam konflik tersebut...maybe ade konflik yang buat kite rase marah, sedih, hiba, angry, dan sad...tapi tak elok kalau lame-lame sangat...just anggap...mereka pon manusia....akan buat silap...kite pon belom tentu macam mane dengan orang sekeliling kite...entah-entah lagi teruk dari ape yang kite bayangkan...

Monday, 23 July 2012

Semue Lelaki Boleh Jadi Hensem




asalamualaikum....

Ello korang....So...kepada cowok-cowok diluar sana..kamu mau jadi ganteng (ensem) enggak??? ni adalah berdasarkan pemerhatian aku laa...selalunya...lelaki yang hensem perasan dirinya adalah ensem dan mengambil langkah dengan cara menyukarkan orang berkawan dengan dia...seolah-olah "eleeehhh....minah ni nak kawan dengan aku sebab aku hensem laa tu" kan..kan....kan....trust me...bende tu automatik buat korang jadi hodoh....walaupun anda macho macam mirip aaron aziz.....tangkas menangkap bola macam khairul fahmi che mat...dan cute macam Pasha Ungu...

Nice/Baik
korang tak perlu jadi batman atau spiderman yang menyelamatkan orang dalam kesusahan...cukup laa korang boleh membezakan mana yang baik dan mana yang buruk...Untuk jadi hensem mulenya dari hati yang sweet...then baru korang boleh jadi hensem....


Nakal bukan jahat
girls suke lelaki nakal!! fact!! sebab nakal korang tu adelaa identiti korang.....korang ade modus operandi nakal anda sendiri.... lelaki yang nakal is a star among others.....korang tengok budak paling nakal dekat sekolah atau dalam kelas korang.....walaupon korang dah bertahun-tahun abes sekolah....korang mesti ingat lagi sapa yang paling nakal berbanding ketua pengawas atau pelajar cemerlang time batch korang tu.


Slamber
girls preffered lelaki yang slamber tapi jangan laa disebabkan nak membuktikan korang slamber, korang  melepaskan gas-gas metana korang depan orang ramai...itu bukan slamber tapi tu kes bunuh diri...slamber means jadi diri korang sendiri....tak perlu untuk jadi macho macam kamal adli, genius macam sheikh muzhaphar dan cute macam alexander rybak...


Mudah bergaul
bile korang pandai bergaul...automatik orang sekeliling tertarik dengan korang...tapi, korang kena berhati-hati pilih topik perbualan korang dengan orang sekeliling korang sebab orang akan nampak korang annoying bile korang bukak topik yang takde kena mengena sama ada yang hidup atau yang passed away....dan kadang-kadang suasana akan jadi senyap sekejap sebab orang tak tau korang cakap pasal ape....time tu boleh laa korang balik sebab mak panggil untuk cover malu tersebut...

Kelakar
korang prefered kawan dengan orang yang gila-gila ke atau orang yang serius memanjang...korang mesti prefered join gotong-royong membersihkan kawasan kampung/sekolah/surau dari lepak dengan kawan yang selalu bercerita tentang cerita cerekarama sedih rumah tangga dengan gf/bf dorang atau tentang rutin kehidupan seharian yang dilalui mereka....sense of humor ni laa yang dapat buatkan korang makin rapat dengan sesiape saja accept orang tu jenis yang tak suke gelak...

Wokey....that's all teori adibah untuk kali ni...selamat berpuase dan tenung-tenungkan laa serta selamat cube try test tengok...

Friday, 20 July 2012

Yeay!!! Esok Pose!!

asalamualaikum...



Selamat berpose bloggers sekalian and readers yang takde niat nak bace blog aku dan terrrrklikk kat blog aku, readers yang pernah bace blog aku atau readers yang terpakse bace blog aku....hadirin hadirat sekalian...esok semua umat islam akan menjalani ibadah puase....dan saya ingin menyucapkan...selamat menyambut aidilfitri ramadhan dan berharap diberi peluang untuk memperbanykkan ibadat time ramadhan kali ini...maklumlaa...umur pon dah meningkat...lagipon belom tentu sempat ke tidak terawih akan datangkan...

selain tu, kite kena control gak nafsu nafsi kite time bulan puase ni....kompem...dalam area pukul 4-5...kalau korang pergi bazaar time tu....mesti korang nak beli makanan yang anggarannye macam korang nak buat kenduri doa selamat kat rumah kan....and believe it or not....mesti sepinggan nasi dan 2 gelas air mampu membuatkan korang sendawa berkali-kali....so....beringatlaaa kamu sebelom aku ingatkan kamu.....

makanan ape and kuih jenis ape yang ade dalam kepala korang bile setiap kali bulan puase???? ace try komen atau tulis kat shoutbox....maybe aku leh try cari and try rase...=)

p/s: aku makan lebih takpe...budak-budak baru belajar macam korang....makan alakadar je....tak baek untuk perut makan bebanyak...

Wednesday, 18 July 2012

segmen : you are awesome blog by Hana & Afifah

asalamualaikum....

morning buddies......aku telah di'tag' oleh ieza yusof dalam segmen : you are awesome blog by Hana & Afifah...ni first time aku men'join'kan diri dalam contest-contest macam ni...jom join.....

http://misspinky23.blogspot.com/2012/06/segmen-you-are-awesome-blog-by-hana.html



mereka yang di 'tag'

Hafal Doa

asalamualaikum...

Ello blogwalker-blogwalker sekalian and readers yang tak pernah bace blog aku....entry kali ni aku just nak share sikit kat korang.....pesanan ni dari daddy angkat ku sapa lagi kalau bukan ustaz azhar idrus yang cool....huhu...aku cilok dari encek fb..lagipon bende ni ilmu agama...wajip untuk aku sebarkan.....so...kalau-kalau korang ade terase meremang bulu tengkuk time tengah bace entry ni ker...cepat-cepat laa hafal doa kat bawah tu....bak kate daddy angkat ku, ustaz azhar idrus( UAI) nak google tak sempat nak-nak line tengah semput time tu kan.....memang senak laa korang...


p/s: aku cukup benci bile bukak link tittle lain....tapi tetibe keluar muke hantu...memang free kene sumpah dengan aku.....aku bukan takot..just....tak berani je...

Monday, 16 July 2012

Maaf ganggu encek...


asalamualaikum....

ello makhluk-makhluk tuhan yang paling seksi sekalian...korang pernah tak pergi shopping kompleks atau dekat stesen LRT pastu ade dua tiga orang datang kat korang pastu mintak tolong korang jawap survey research dorang....???pernah?? mesti pernah kan..and aku rase korang pon ade yang dah merase jadi pihak yang edar survey tu kan...aku sudah merase jadi orang yang edar survey/questionnaire dan orang yang menjawapnye....aku baru saje siapkan thesis aku dan dah hantar...so aku nak citer the most harder part doing research is to get as much respondent they I can....respondent aku tak ramai pon...huhu... cume aku agak terkilan ade sesetengah orang, taknak bagi kerjasame jawap questionnaire hanya sebab malas....


Yes! dulu aku pon macam tu jugak sebenarnye.....kekadang aku jawap survey...kekadang malas lak....time dorang ade bagi gift...rajin laaa kan jawap questionnaire.....mase mule-mule aku dan husna edar questionnaire....segan gak aku.....and responden yang aku dapat pon...2-3 ketul.....but, in second time...aku and husna memberanikan diri....dan alhamdulilah...ade laa dalam 20 lebih gak responden aku dapat...pastu aku and husna edar lagi questionnaire selagi kitorang larat...giler letih dowh! tapi puas! tu yang penting..... time aku bagi questionnaire tu....aku tak bagi gift pon....poket tengah sempit kot...huhu....


cume aku nak cakap...kalau korang ade terjumpe muke-muke student yang mintak tolong korang jawap questionnaire dorang tu...why not, korang jawap je ler.....dan korang jangan risau dorang tak kan bagi soalan add math, kimia or fizik, contoh soalan SPM past year ke kan... untuk korang jawap..... dan secare tak lansung korang boleh beramah mesra dengan dorang....mintak fb, twitter dorang ke....mintak dorang jadi follower blog korang ke kan...(aku baru terpikir tadi) maybe benda ni kecik je...tapi amat bermakna pada student-student yang bakal buat research akan datang....


p/s: kalau ade survey yang pakse korang jawap....tapi korang taknak jawap...korang ambek survey/questionnaire tu...pastu korang suruh dorang jawap pulak..

Friday, 13 July 2012

Uitm Puncak Alam

asalamualaikum..selamat pagi cekgu....!!

ello buddies-buddies yang sempoi....Hari ini adalah last day aku dekat Uitm Puncak Alam.....akhirnye berjaya jugak aku menamatkan study aku selama bertahun-tahun lamanye ini (3 taun je kot)......I'm gonna miss this place so much... haaaa! korang biase dengar tak Uitm Puncak alam?? maybe ade yang biase dengar and dah sampai pon kan...tapi kebanyakkan orang aku jumpe...bile aku cakap Uitm Puncak alam...respon dorang.."owh..Uitm Shah alam" sebenarnye...Uitm Puncak Alam kampus lain Uitm....terletak di Bandar Puncak Alam, Kuala Selangor....Dan dengan Banggenye.....Batch aku adalah Batch pertama Uitm Puncak Alam sejak kampus ini dibuka...ko ade?? huhu.... ni ade laa sikit2 gambar kampus uitm gue..

yang kat belakang tu..fakulti aku...fakulti pengurusan perniagaan..
view dari fakulti aku....bangunan atap merah tu...hostel...
fakulti pharmacy...
love this view...

chantekk tak kampus saye??? Baek cakap chanteekk! (sambil pegang pisau potong kek)  sebenarnye Uitm Puncak alam ni belom siap sepenuhnye....dier ade tiga fasa...gambar-gambar yang aku letakkan tu baru fasa pertama......kalau korang nak tengok yang dah siap memang tak dapek laa weyh...sekarang ni pon kampus gue ni tengah buat construction sikit (bersepah-sepah construction).......Bagi aku...tempat kite sambung belajar...tak kire laaa local ker...luar negara ke...IPTA ke IPTS ke...Kolej ke ape ke...as long tempat tu tempat korang belajar bertahun-tahun...banyak nilai-nilai kehidupan atau pengalaman/pengajaran yang kite boleh ambik untuk dijadikan sempadan dan tauladan dalam life akan datang....dan siapa korang akan datang adalah kesan dari nilai-nilai yang korang dapat time korang belajar tu....sebab korang gi belajar...korang bukan saja belajar apa yang ada dalam kelas....korang jugak belajar handle perkare yang berlaku disekeliling korang....life is a learning process, right? till then...bubye